Poul Henningsen

PH5, Koglen, Kuglen og Charlottenborg-pendlen

September 1894 – Januar 1967

Poul Henningsen – Moderne Skandinavisk funktionalisme

Poul Henningsen var en kritiker og oprører. Modsat sine samtidige kolleger, var han ikke uddannet på kunstakademiet, men havde derimod stået i murerlærer. Han ønskede at gøre op med “laboratoriearkitekturen”, som han kaldte Bauhaus og Le Corbusiers arbejde, og PH banede vejen for den mere moderate skandinaviske funktionalisme. 

Historien

Poul Henningsen var ikke blot kritisk over for samfundet. Han ville heller ikke stille sig tilfreds med den måde det elektriske lys skar i øjnene på. Derfor gik han – på sin egen meget håndværkspraktiske måde – i gang med at eksperimentere med at skærme for pærens direkte lys, på loftet over rækkehuset, hvor han boede sammen med sin kone, Else Strøyberg. 

I 1925 tog direktøren for Louis Poulsen & Co, Sophus Kaastrup Olsen, Henningsens lampe med på en udstilling i Paris, og lampen vandt topplaceringer i alle 6 kategorier indenfor belysning. 

PH var ikke blot kritisk overfor den danske kulturelle miljø, men også overfor fascismen og nazismen. Under 2. Verdenskrig var han under overvågning af tyskerne, der havde fået alle hans tekster underlagt censur. I 1943 følte PH sig så truet, at han og hustruen flygtede til Sverige. Han havde allieret sig med en dansk-jødisk kaproer, der roede ham, hustruen, Arne Jacobsen og dennes kæreste til Sverige.  

 

PH Lamper

Hos Danske Designklassikere er vi specialister i PH Lamper og i særdeleshed renovering af Koglen. Vi opkøber Kogler i hele landet, restaurerer dem og bringer dem tilbage til deres smukkeste stand.

Står du med en Kogle eller andre brugte PH Lamper, som du ønsker at sælge, så kontakt os endelig – og læs gerne mere på siden om brugte PH Lamper

 

Send mig en besked

4 + 8 =