Læs om

Hans J. Wegner

Påfuglestolen, Y-stolen & Bamsestolen

April 1914 – Januar 2007

Hans J Wegner

Hans Jørgen Wegner voksede op i Tønder, i sin fars skomagerværksted, hvor han allerede som knægt lærte at håndtere de mange værktøjer. Han bliver senere udlært snedker i Tønder og efter endt militærtjeneste, påbegynder han uddannelse på Statens Kunsthåndværkerskole. Han når dog aldrig at færdiggøre sit studie, da han bliver ansat hos Arne Jacobsen, og skal hjælpe med at tegne møblerne til Århus Rådhus.

Spoler man frem til i dag løber Hans Wegner Lænestole i høj kurs Hans Wegner er en af Danmarks mest anerkendte designere. 

Historien

Hans Jørgen Wegner var håndværker, før han var designer, og han var dybt optaget af kombinationen af snedkerteknikker og formsprog. Ligeledes var han fascineret af træets egenskaber og naturmaterialernes muligheder for at skabe bløde og harmonisk formede møbler. 

Wegner startede sin professionelle karriere i en ansættelse hos Arne Jacobsen, hvor han bidrog til at tegne møblerne til Århus Rådhus. I 1943 startede han sin egen tegnestue, hvor han tegnede møbler til danske virksomheder. 

Hans mest berømte stol er Den Runde Stole, som blev verdenskendt efter en TV debat i 1960, hvor John F. Kennedy og Nixon debatterer, siddende i hver sin Wegner-stol PP501, også kaldet Den Runde Stol. Stolen fik siden hen overvældende omtale i et amerikansk magasin Interiors Magazine, og i USA hedder stolen i dag bare The Chair.